Att få ont i fötterna av nya skor är ett vanligt besvär. Ofta kan man lösa problemet med att gå kortare sträckor åt gången så att skon gradvis töjs ut eller formas efter foten. Om man ska använda skorna dagligen är det dock bäst att försöka välja skor som är bekväma och ger stöd åt foten. Visste du att obekväma skor i värsta fall kan leda till olika åkommor som hälsporre eller nedsjunkna fotvalv? Det finns några effektiva knep för att göra skorna bekvämare. Så här gör du för att gå in dina nya skor snabbare:

Iläggssulor

Ortopediska iläggssulor kan användas för att göra skorna bekvämare oavsett om du lider av en fotåkomma eller bara vill göra dina nya kängor lite mjukare. Du kan beställa högkvalitativa sulor för alla behov på Align footwear. Sulorna ger stöd, skydd och dämpar stötarna som uppstår då man går eller springer. Det finns även specialsulor som korrigerar foten position och kan användas vid behandling av fotbesvär som hälsporre, nedsjunkna fotvalv eller felstigning.

Plåster

Om du lägger märke till att dina nya skor skaver på hälen eller en annan del av foten kan du applicera ett skavsårsplåster på foten redan innan du får sår eller blåsor. Det finns mjuka gelliknande plåster som fungerar utmärkt för att lätta på trycket.

Värme och fukt

De flesta skor formar sig bättre i värme. Prova gå in skorna inomhus innan du beger dig ut i vinterväder. Du kan även snabba på processen genom att använda varma och fuktiga strumpor och traska omkring i huset.

Välj rätt storlek

Att välja skor i fel storlek är ett vanligt misstag. Var noga med att välja skor i en lämplig storlek och rådfråga personalen i skobutiken ifall du behöver hjälp med att mäta foten. Om skorna sitter bra redan från början undviker du lättare skavsår. Om dina fötter är lite olika stora kan du lösa problemet med iläggssulor!

Ont i fötterna på morgonen

Smärta i foten eller vristen beror ofta på att du stiger fel, så att foten eller en viss del av foten överbelastas. Denna typ av felbelastning leder ofta även till smärtor i knäna, höften och till och med ryggen.