Verkstadspress är ett verktyg som dessvärre många inte känner till. En vanlig hobbysnickare använder sig inte av maskinen. Dess främsta användningsområde är nämligen inom industrin.

En verkstadspress kan vara till stor hjälp vid formpressning samt monterings- och reparationsarbeten. I bilverkstäder kan det också vara ett vanligt verktyg där den används för ut- och inpressningar av bussningar och hjullager.

Variationer i mång och mycket

Självklart, finns det många olika verkstadspressar att välja emellan. En intressant variant kanske är den bänkomonterade som passar bra för arbeten där största möjliga precision krävs. Större och mer kraftiga konstruktioner som sätts fast i golvet har en kapacitet på över flera ton.

De tyngsta verkstadspressarna har inbyggt hydrauliksystem. Detta underlättar genomförandet av kraftiga arbetsprocesser som kräver mycket av maskinen. De flesta verkstadspressar kan justeras både i höjd- och sidled. En sådan justering kan påverka tryckkapaciteten vilket i sin tur möjliggör maskinens bättre anpassning till olika arbetsuppdrag.

Verktyget kan därmed brukas vid olika tillfällen och utmärker sig med en lång hållbarhet. Just dess livscykel som oftast varar i flera år motiverar de flesta att investera i maskinen.

Säkerhet viktigast

Vid arbete med en verkstadspress är det viktigt att satsa på högsta möjliga säkerhet, en regel som faktiskt gäller all form av maskinarbete.

Bäst är det att följa säkerhetsanordningar som tillkommer i samband med inköpet av verkstadspressen. I många fall ingår sådana typer av kvalitetskontroller och anordningar i helhetspriset. I vissa fall måste man köpa till dem, något som starkt rekommenderas.

De vanligaste skadorna som kan uppkomma i samband med arbete med verkstadspress är olika typer av kläm-, och press skador. Några vanliga råd är att alltid fokusera på sitt arbete, aldrig jobba med lössläppt långt hår och med kläder som kan komma i kläm eller fastna i maskinen. Givetvis, ska verkstadspressen hållas borta från barn. Innan inköp bör du alltid kontrollera alla regler för öppet köp och gällande garanti.