Många är vi som drömt eller drömmer om att skaffa en bil. En bil symboliserar för många den frihet som det moderna samhället har gett dem. Att äga en bil är därför på många sätt synonymt med att vara en modern människa, i vissa samhällen är att inte äga en bil ett tecken på att man tillhör samhällets bottenskikt. Detta gäller framförallt i USA, där det är i det närmaste omöjligt att verka om man inte äger en bil.

Det finns dock en stor mängd saker man behöver ta med i beräkningen när man köper eller leasar en bil. Det är inte bara att köpa bilen eller betala den månatliga leasingavgiften. Det är många fler kostnader som uppkommer med att äga en bil, bilservice är en av dem.

Andra kostnader som kommer med att äga en bil är bland andra skatter, parkering – om du bor i en storstad, försäkring, bränsle, reparationer, den ofta bortglömda värdeminskningen med mera.

Olika typer av bilservice

När det gäller service av bilar finns det mängder med saker man bör komma ihåg. Den första är förstås att det är viktigt att man gör service på sin bil, annars kan den bli trafikfarlig eller bryta ihop när man minst önskar det. Det kan vara alltifrån kamremsbyte till att byta oljefilter till att fixa en växellåda.

Det finns särskilda planer på hur ofta man ska serva sin bil och återförsäljarna av bilar är ofta mycket pådrivande när det gäller att få sina kunder att göra service på bilarna. De servicetjänster som bilåterförsäljarna erbjuder är dock väldigt dyra så det finns en hel del pengar att spara på att hitta mer prisvärda lösningar.

Vad tänka på innan man köper bil?

Vare sig man köper en ny eller en begagnad bil finns det mycket att ha i åtanke innan man fullbordar köpet.

Köper man en ny bil kanske det inte känns som om man behöver serva den men man måste ha värdeminskningen i åtanke när man gör sitt köp, och bara några år efter köpet är det dags för den första servicen – och den kommer att kosta på ordentligt.

Om man istället köper en begagnad bil så kan man utgå från att den värsta värdeminskningen redan ägt rum men å andra sidan är det viktigt att man inspekterar bilen för en begagnad bil har logiskt sett ett större och mer omedelbart behov av service än en ny bil har.