Vin, det är ett måste att förvara på rätt sätt eftersom denna dryck är känslig för starkt ljus så väl som känsligt för höga temperaturer och kraftiga temperaturförändringar. Vin mår bäst av att förvaras i en mörk och sval miljö. Det gör även att vinet smakar bättre. När det gäller oöppnade viner på flaska så mör dessa förvaras i mörker, eller med svag belysning. De bör inte utsättas för starkt solljus eller liknande. Billigare viner, sådana som kostar max 200 kronor, de är ofta producerade för att drickas rätt så snart. Dyrare viner går att lagra, och smakar ännu bättre efter att få ha legat stilla flera år. Vin med kork ska alltid förvaras liggande. Annars kan korken torka, vilket leder till att det kan komma in luft i vinet som förstör det.

Förvaring av öppnade flaskor

Det är helt ok att bara dricka ett glas vin och sedan ställa vinet i kylen. Du kan då skruva på eller sätta i korken igen eller köpa en särskild plastkork. Det finns även så kallade stoppers, som är för champagne och mousserande viner. Sådana samt en massa bra tillbehör till vin hittar du på https://www.wineandbarrels.se/. Öppnad vinflaska håller i cirka 3–7 dagar i kylskåpet.

Förvaring av bag in box-vin

Om du föredrar att köpa vin på box, så an dessa förvaras i källaren eller i kylen. Så länge boxen är oöppnad så håller de rätt länge. För vitt vin och rosé är det cirka 8 månader oöppnat och rött vin håller i 10 månader oöppnat. Det från det datum det tappades upp på boxen. Om du öppnat boxen så är det bra att förvara den i kylen. Hållbarheten minskar då och bör drickas upp inom 1–2 månader. Det eftersom vitt vin och rosé klarar sig upp till 5 veckor och rött i 6–8 veckor efter man har öppnat boxen.