En del kan tycka att tapeter är dyrt, och det beror ju helt på vilka man köper och vart. Man kan hitta bra tapeter som inte är alltför dyra. Med tapeter är det lätt att göra om ett rum, till exempel från barnrum till tonårsrum.

Vad ska du tänka på när du tapetserar om?

Först och främst, vad är det för rum? Är det någons sovrum eller ett vardagsrum? En tapet säger mycket om rummet, personen och den som bor där. Är det ett sovrum som ska tapetseras så utgå ifrån personen som ska ha rummet och vem det är. Vad gillar personen för färger? Vilka mönster? Ska det vara enfärgat, randigt eller mönstrat?

Personen som ska ha rummet måste trivas med tapeten och gilla den. Den ska representera vem den personen är och hur hen vill ha det.

Mönsteranpassning

Är ni inte tapetseringsproffs så är ett tips att tänka på om det är mönsteranpassning på tapeten när ni väljer. Mönsteranpassning innebär att de olika våderna på tapeten måste passas ihop så att mönstret blir rätt. Det går alltså inte att bara sätta upp våd för våd utan det måste anpassas och man måste vara noga. Sätter man någon våd bara lite fel så kan det se jätte konstigt och fult ut sedan att mönstret inte är rätt på just den platsen. Det kan bli en del spillbitar när man mönsteranpassar eftersom man inte bara kan sätta upp våd för våd, utan måste börja på en plats som passar ihop med den senaste uppsatta våden.

Är det en mönstertapet så tänk även på att sätta mönstret åt rätt håll, så ni inte upptäcker när ni är klara att ni satt tapeten upp och ner. 

Lätt uppsatta tapeter 

Vill ni göra det lite enklare för er så köper ni en tapet som är en så kallad non vovven tapet. Det är tapeter där man inte behöver sätta tapetklister på själva tapeten innan man sätter upp den på väggen, utan du kan måla på tapetklistret upp på väggen istället, och sen klistra dit tapeten. Det underlättar då man inte behöver något tapetbord eller massa plats för att klistra på våderna. Det går även lite fortare. 

Så man kan sammanfatta det hela med, om du vill komma så billigt och enkelt undan som möjligt så kan du köpa en billig tapet i något av de varhus som är lite billigare, och då köper du en tapet som inte har mönsteranpassning och som är non vovven. Då behöver du inte vara noga med att något mönster ska bli rätt och du klistrarlätt upp era nya tapeter.