Det finns många olika sätt att leva på, och alla sätt är ok så länge de känns bra för alla inblandade.

En del livsstilar kanske är något man provar på en kort stund, och andra stannar man i.

Lev som förr

Vill du leva ett självständigt och självförsörjande liv? Du kanske tror att det inte går, men självklart går det. Allt handlar om hur villig du är på att ändra ditt lev helt, ge upp bekvämligheter och vara beredd på att jobba mer fysiskt.

Uppe i Norrbotten kan du köpa en gammal stuga ute i en by för en billig peng. En stuga som saknar el och vatten. Vatten får du hämta från brunnen och för att få värme eller för att laga mat får du göra eld i vedspisen. Ska du tvätta dig så kan du värma vatten på spisen. För att kunna elda i spisen så behöver du ved – ved som du själv får hugga.

Köper du stugan kontant, så är dina enda kostnader det du behöver. Du får komma på lösningar för hur du ska förvara din mat, hur gjorde de förr? Kanske du kan gräva och bygga en jordkällare?

Fotogenlampor och stearinljus får bli din ljuskälla. Detta kostar självklart pengar, men du kanske kan sälja bär, kött eller vad du lyckas få tag på för att få in pengar? 

Du kan göra ett land och odla, skaffa en ko eller get för att få mjölk, plocka blåbär, lingon och hjortron i skogen och om du har jaktlicens kan du medverka på älg, rådjur och fågeljakt för att få kött – om du har kommit på en lösning med förvaring av köttet så de inte blir förstört. 

Att vara självförsörjande 

För att bli självförsörjande så krävs det kanske ett startbelopp. Det kostar ju att köpa stugan, marken, kon med mera. Men när du har dessa saker så kan du om du är beredd att kavla upp ärmarna och ta i, klara dig på egen hand. Du får ge upp alla bekvämligheter du är van vid och leva väldigt enkelt. Men du lever då för dig själv, på egen hand, så som du vill. 

Bygg en jordkällare, den behöver inte vara så stor om du är själv, bara så du kan förvara din mat där. Sen när det är säsong för bär så får du vara ute i skogarna mycket så att du hinner plocka ett stort lager som ska räcka ända tills nästa års säsong.  

Samma sak med kött. När jakten startar så gäller det att ligga i. Lyckas skjuta många fåglar och delta flitigt på älg och rådjursjakt så att du får en ordentligt fylld jordkällare som räcker hela året.