Ett yrke som ligger i framkant och som behövs överallt är proffs inom it och programmering. Alla stora företag, skolor och kommuner behöver it specialister. Blir du inte fast anställd på en plats så kan du lätt driva eget företag som it konsult och hjälpa många olika företag med it frågor. It specialister efterfrågas mycket på arbetsmarknaden idag, så du kommer garanterat vara eftertraktad om du är bra på det du gör.

Utbildning

Är du intresserad av datorer och tycker det verkar vara ett roligt jobb att hjälpa andra med it lösningar? Ja då ska du kanske fundera på att utbilda dig till it specialist. Det råder stor brist inom yrket så du kommer garanterat ha jobb.

Det finns många olika utbildningar inom området, och det är upp till dig vilken du väljer. Många är YH-utbildningar och kurser som ingår är bland annat felsökning, processhantering, kommunikation och mycket mer. It är något som ständigt utvecklas och går framåt, så du kan hela tiden hitta nya utbildningar och kurser och ständigt växa och lära dig mer. Ju mer du kan desto mer efterfrågad kommer du vara på arbetsmarknaden. 

Ditt cv kommer nog aldrig vara klart, då det hela tiden kommer nytt att lära inom denna bransch. Du kanske kommer lära dig mycket på egen hand allt eftersom du jobbar, men tänk på att en del vill se papper på allt, att du verkligen gått kursen och har de rätta kunskaperna. Det går på de vanligaste kurserna att tenta av, det vill säga om du kan tillräckligt redan i början av kursen så kan du be om att få göra ett slutprov på en gång. Klarar du det provet så har du redan kunskaperna och behöver inte läsa kursen utan får ditt betyg och intyg.

Yrken efter utbildning

Efter utbildningen kan du jobba inom många olika branscher och företag då de flesta är beroende av proffsig och kunnig it personal.

Du kan bland annat jobba som IT-supportspecialist, systemtekniker, helpdesktekniker, IT Service Desk Agent eller IT Service Manager. 

Det finns många olika supporter som man kan ringa till och fråga om saker man inte själv kan där du kan jobba med att förklara och vägleda, både inom vanliga datorprogram och inom mobilprogrammering.