Hur väljer man rätt säng? Det finns en rad olika faktorer att fundera igenom för att det ska bli ett bra val. Oavsett om du byter säng för att du sover dåligt i din nuvarande, eller om du gör det för att din gamla säng håller på att bli utsliten så behöver du tänka på några aspekter som är avgörande för att du ska sova gott framöver. I den här texten kommer vi titta lite närmare på vad som är viktigt att tänka på och vilka olika varianter av sängar som finns.

 

Bredd, hårdhet och kvalitet

 

Det första du bör bestämma dig för är hur bred säng du ska ha. För det andra är det viktigt att komma fram till hur hård sängen bör vara, för att du ska sova så bra som möjligt. Detta är mycket personligt och det bästa sättet att komma fram till vilken hårdhet man trivs bäst med är att prova olika sängar. För det tredje är det viktigt att satsa på en högkvalitativ säng som håller länge, det brukar löna sig i längden.

 

Olika sängtyper

 

Vilken typ av säng ska man välja? Här ska vi titta närmare på vilka olika varianter som finns. Den mest klassiska sängen är ramsängen som har en inbyggd träram. Den monteras snabbt ihop och med medföljande ben kan du enkelt montera den själv. Att köpa en ramsäng är det enklaste och förmodligen billigaste sättet att få en säng som är både skön och funktionell. En annan variant är kontinentalsängen som med sin snygga design består av tre madrass-skikt. Nederst består den av en ramsäng och ovanför finns en resårmadrass med två kärnor. Till sist nämner vi de ställbara sängarna som kan justeras när det gäller fot- och huvudända, för att du ska kunna hitta en så skön position som möjligt. En ställbar säng är perfekt för dig som har sömnproblem och vet med dig att det är viktigt med en skön position för att du ska sova gott.