Du har kanske hört ordet pronation, men aldrig riktigt förstått vad det är? Det har någonting med fötterna att göra, men vad ska du använda informationen till? Fortsätt läsa denna artikel, så ska vi försöka bringa klarhet om vad pronation är och varför det är viktigt att känna till.

Vad är pronation?

Pronation är en rörelse i foten, som dämpar stötar i kroppen när du går, springer och står. Om din pronation fungerar som den ska kan man alltså säga att den är hela kroppens stötdämpare. Om du tänker på hur mycket vikt dina fötter bär varje dag kanske du förstår varför det är viktigt att denna stötdämpare fungerar så bra som möjligt. Faktum är att ungefär 80% av alla människor i världen har en så kallad överpronation, och så behöver det inte vara – det finns enkla saker att tänka på för att undvika överpronation. Ta till dig dessa tips och slipp betydligt besvärligare behandlingar senare i livet.

Problem med pronationen påverkar inte bara dina fötter negativt, utan faktum är att det kan försämra hela din kroppshållning. Om du överpronerar belastas inte bara fotsulan på fel sätt, utan axlar, rygg, nacke, höfter med mera utsätts för onödig och onaturlig belastning.

Hur undviker jag problem med min pronation?

Pronationen sätter igång rörelser i muskler och leder i benen, ankeln och foten. Det som är klurigt med att hitta rätt pronation är att detsamma inte gäller för alla – vi har alla olika stela eller mjuka fötter, och olika höjd på våra fotvalv. Detta gör att pronationen rör sig på olika sätt hos olika människor. Det gäller alltså att hitta rätt förutsättningar för att hjälpa din pronation att samverka röra sig på rätt sätt för just dina fötter, så att du undviker överpronation. Överpronation är när pronationen får för mycket svängrum åt något håll.

Du ska alltid tänka på din pronation du väljer löparskor, eftersom pronationen jobbar extra mycket när du tränar. Det du främst behöver tänka på är att alltid prova skor ordentligt innan du köper dem. Om skorna känns bra när du går och springer, betyder det med största sannolikhet att de passar bra för din pronation. Generellt gäller att ju mjukare och plattare fot du har, desto mer fasta stöd för probation på insidan behöver du i dina skor. På samma sätt gäller det att ju hårdare och högre fot du har, desto mjukare stöd behöver du.

Någonting annat du behöver överväga är att skaffa iläggssulor som reducerar överpronation i skorna du använder till vardags. Ett par bra inlägg hjälper dina fötter att uppnå en så neutral position som möjligt varje gång de landar på marken. Vi har sagt det innan, och säger det igen: en bra pronation är otroligt viktigt, eftersom det i praktiken är kroppens egen stötdämpare. Du kan läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer sulor på följande sida: Iläggssulor pronation.

Sammanfattningsvis är det rätt löparskor och rätt sula i dina vardagsskor som gäller.