Det är nyttigt att äta mycket frukt och grönt, det har man känt till länge. Och även om grönsaker är en del av nästan varje måltid för de allra flesta, så är det ändå fortfarande många som får i sig för lite frukt och grönt. Ett bra sätt att se till att man för i sig lite mera grönsaker, är att börja odla en del av dem själv. Morötter, potatis, olika slags kål mm. är lätt att odla i det svenska klimatet. Om man har ett växthus, så bliver möjligheterna ännu flera. Det som krävs är viljan till det. Man kan idag finna massor med tips och idéer om hur man gör på internet. Man skal egentligen vara bestämma sig för vad man önskar att odla, komma igång, och därefter avsätta en smula tid till att passa sina odlingar.

Sälj överskottet

Många väljer att sälja överskott av t.ex. potatis och morötter, vid vägkanten eller till vänner och bekanta. Det kan vara ett bra sätt att finansiera sina egna grönsaker, och flera kan få ta del av härligt färska grönsaker och frukter. Om du skall lyckas med att få avsatt ditt överskott vid ett vägkantstånd, så är det viktigt att vara synlig. Några skyltar, banners eller gatupratare, kan göra stor skillnad – förbipasserande skall få syn på möjligheten till att få färska råvaror till kvällsmaten.

Kolla upp lagar och regelverk

När man skall sälja sina grönsaker, t.ex. vid vägkanten, så skall man följa en del regler. Du bör självklart orientera sig om kring dessa, innan du startar. Det kan du göra hos din kommun, länsstyrelsen, konsumentverket och jordbruksverket. En verksamhet där du på något sätt arbetar med livsmedel måste i de flesta fallen godkännas eller registreras av miljö- och hälsoskyddsmyndigheten i din kommun.  Därutöver är det en några lagar och regler i livsmedelslagstiftningen som du skall känna till och följa. Det handlar om godkännande av livsmedelslokaler, egenkontroll, livsmedelshygien med mera.