Gardiner eller inte gardiner, det är ofta frågan när man funderar på inredningen. Man kan argumentera länge för båda möjligheterna och i sista ände får vi konstatera att detta är en ren smakfråga. I den här artikeln kommer vi att titta på möjligheterna med gardiner. Om du är en av dem som är pro-gardin, kan du förhoppningsvis få ett par tips här.

Ljusinsläpp

Börja med att fundera på ljuset i rummet. Har du stora fönster med bra ljusinsläpp? Vänder alla fönster mot norr? Det här har betydelse för hur tjocka gardiner du kan välja utan att behöva kompromissa om ljuset. Det har även betydelse för ditt val av färg på gardinerna. I ett stort södervänt fönster kan det vara på sin plats att välja ljusa färger. Solljuset bleker snabbt de kraftigaste färgerna och förkortar gardinernas livslängd ganska avsevärt. I nordvända fönster kan man fundera på att bara ha gardinkappa. Ofta tänker man på kök när man nämner gardinkappan, men med rätt modell och framförallt färg och mönster, finns det inga sådana begränsningar.

Färg och mönster

När du väl kommit fram till vilken modell och material som känns aktuellt, är det dags att titta på färger och mönster. Med vit bottenfärg och tydligt grafiskt mönster kan ett par färger vara tillräckligt för att skapa en futuristisk känsla i rummet. Har du mycket färg och mönster i rummet, kan detta framhävas med tunga, vackert draperade, beigea gardiner. Gardinomtaget utgör här en viktig detalj. De kan gå i ett med gardinerna eller de kan utgöra en vacker kontrast.

Du hittar förstås gardiner online, utöver de vanliga butikerna. I några nätbutiker, som www.dekoria.se hittar du snabbt alla de gardintillbehör du behöver för att få fram exakt rätt känsla i rummet. Och ”rätt” känsla är förstås den känslan som känns rätt för just dig. Aldrig kompromissa i eget hem.