Älskar du kläder men vill samtidigt värna om miljön? Du behöver inte sluta köpa kläder för det utan det finns några miljövänliga val du kan göra:

Ekologiska kläder

Det finns flera företag idag som säljer ekologiska kläder. De kläderna är oftast gjorda av återvunnet tyg, eller tyg som framställts på ett miljövänligt vis. De är färgade med naturliga produkter utan massa tillsatser. Ekologiska kläder kan vara lite dyrare, men det är för att de är mer jobb att framställa dessa kläder. Det är inte samma massproduktion som vanliga kläder. Detta är ett bra val om du värnar om miljön.

Handla secondhand

Shoppar du i second hand butiker så köper du kläder som någon annan inte längre velat ha. Detta är miljövänligt eftersom inga nya kläder har tillverkats. Många plagg ser ut som nya då de tagits hand om väl och tvättats på ett bra sätt. Utbudet av secondhand butiker är idag stort, i alla fall i storstads områden. Det finns även mycket second hand butiker utomlands i olika städer. Besöker du någon annan stad i ett annat land så är det ju ett jätte bra tillfälle att handla second hand, då utbudet där troligtvis skiljer sig mycket från de kläder du hittar hemma i Sverige.

Släng inget

Rensa garderoben är nog något som många gör i mellan åt. Visst kan det vara bra, men släng inget. Spara det du inte vill ha just nu i lådor och ställ undan. Detta kan vara en guldgruva senare. Stoppa undan lådorna på vinden och ta fram om något eller några år igen.

Du kan även ha kläd bytar träff med kompisar och bekanta. Om alla rensar ut sånt som de inte använder just nu så kan ni byta kläder med varandra. Inga nya kläder tillverkas, men du får kläder som är nya för dig. 
Vill ni ha ännu fler att byta med så kan ni annonsera ut en kläd bytar träff allmänt. Sätta upp lappar, skriva i öppna lika grupper på facebook. Ta en dag några veckor längre fram så folk hinner se och bli intresserade, och välj en lämplig tid då många kan komma.