Visst är det kul att bli bjuden på bröllopsfest? Först och främst en fantastisk angelägenhet, när två säger ja till varandra, men också en chans att träffa folk och få lov att klä upp sig. Ofta står dress coden på inbjudan, men även klockslaget på evenemanget säger något om klädseln. Om det t ex är med brunch eller lunch om våren, kan en fin sommarklänning vara passande för kvinnor medan männen kan ha ljus kavaj och slipper slipsen. Är det däremot med sammankomst på kvällen är vi ute i cocktailklänning och mörkare färger på kostymen. Men det beror på hur formell tillställningen är. Är det specifika krav, brukar det som sagt framgå av inbjudan. Under alla omständigheter välj inte något alldeles för flashy och för kvinnornas del – Aldrig vitt. Det är brudens färg, oavsett vilken färg bruden sedan visar sig ha valt.

Att välja rätt bröllopspresenter

Presenterna är nästa kapitel i förberedelserna. Här är urvalet så stort att det kan kännas helt hopplöst att välja rätt. Även om du får en önskelista, är det inte alltid det hjälper. Vill du ge något personligt, kan det kännas lite hopplöst att de önskar sig en Bing och Gröndal-vas. Men saker till sovrum, badrum och kök behöver inte vara tråkiga. Idag tittar par efter en mera modern twist på de traditionella gåvorna, till hemmet. Du kan köpa en stavmixer eller en vacker drejad träskål och hamna precis rätt. Spa är ju väldigt populärt och du plocka fram presentkort på spaupplevelser, utan att bekymra dig det minsta. Du kan också satsa på en lyxig trio till sov- och badrum. Två tjocka, mjuka badrockar, en kvalitetsfilt till sängen och ett par extra lyxiga ”hotellbadlakan”. Väljer du samma kvalitet och en färgskala ton i ton, har du ett set som i lång tid framöver kan påminna paret, om den här dagen.

Om vi stannar kvar i hemmet kan du även titta på dekorationer. Vi nämnde Bing och Gröndal-vasen tidigare. Står det en sådan på önskelistan, kan du vara säker på att minst en av dem siktar på att kunna försköna hemmet. Här kan man tänka lite utanför ramen och fundera på mera skulpturala dekorationer som bröllopspresent. Väljer du rätt material, t ex brons eller sten, kan redan en mindre skulptur skapa uppmärksamhet och beundran.

Står det dyrare saker på önskelistan kan det vara en stor fördel att gå ihop några stycken, och lägga ihop till en gemensam present. Det är ett riktigt fint sätt att uppfylla parets önskemål, utan att någon behöver greppa för djupt i fickan. De flesta par uppskattar en sådan gest, för deras skull.

Transport och ev. övernattning.

Ligger det långt från din bostad kanske du inte bara ska fundera på transport utan även på övernattningsmöjligheter. Även om det går tåg över hela landet, kanske det känns bättre att kunna ta en taxi till ett bekvämt hotell i närheten, efter festligheterna. Var ute i god tid, och var säker på att verkligen kunna njuta av detta bröllop.