Många har en vän eller familjemedlem som gillar att laga mat. När man skall köpa julklapp eller en gåva av något slag till vederbörande, så är matlagning därför ett upplagt tema hålla sig till. Men något som man skall komma ihåg, är att dem som älskar matlagning, har ofta redan de flesta köksapparater och verktyg som man skall använda, inklusive bra knivar. Så det handlar om att hitta något som både kan användas, men som de alltså inte redan har. Här kommer två gåvotips, som eventuellt kan ge dig succés som gåvorgivarare, eftersom chansen att de redan har dem inte är stor som om du t.ex. köper en mixer eller kniv.

Kokbok med exotiska eller alternativa teman

Naturligtvis så har dem med matlagning som intresse, som regel redan en hel massa kokböcker. Men om man finner en ny bok, som handlar om mat från något exotiskt land, eller med mat som lagas med speciella tekniker, så är det stor chans att det ändå bliver ett värdefullt nytillskott till köket. Man kan med fördel leta på internet bland de många bokförhandlare som finns där, och där kan du söka runt efter kokböcker med lite alternativt innehåll.

Sous Vide

Sous Vide är en matlagningsteknik, med ursprung i Frankrike. Det går ut på att man lagar maten, ofta kött, i vakuumförpackning. Detta i ett vattenbad med noga kontrollerade temperaturer. Tekniken har funnits länge, men har framförallt använts i restauranger och liknande, troligen eftersom det behövs specifik utrustning. Den utrustning som behövs är med andra ord inte standard i våra kök ännu, även om utbudet till rimliga priser bliver allt större numera. Här kan man alltså eventuellt komma med något som den matlagningsintresserade inte redan har, men som verkligen tilltalar framförallt den som önskar perfekt kött. Sous Vide tekniken ger bl.a. ett väldigt mört kött, och man slipper en reduktion av köttet vid tillagningen.